Wie over de toekomst wil nadenken, zal zijn verleden moeten kennen.

In 1898 werd aan de Oude Houthaven in Amsterdam een kathedraal voor goederenopslag gebouwd. Een pakhuis voor luxe en frivole goederen uit de Nederlandse koloniën. Koffie, thee, tabak, cacao en naar verluidt ook cocaïne1 werden hier als stukgoed op- en overgeslagen. Het hoofdgebouw in gele baksteen werd Oranje Nassau Veem genoemd, omdat het in het kroningsjaar van Wilhelmina in 1898 werd opgeleverd. ‘Veem geel’ ging het later heten. Tien jaar daarna (1908) werd het aan de westzijde uitgebreid met een tweede gebouw in rode baksteen: ‘Veem rood’. Deze kleuren kwamen overigens pas tevoorschijn bij de grote schoonmaak en renovatie van de buitengevels in 1989. In de kleine honderd jaar daarvoor hadden de kolengestookte schepen in de haven en de walmende vrachtauto’s en dieseltreinen aan de straatzijde geresulteerd in één kleur, of eigenlijk geen kleur: ‘Veem zwart’. Lees verder

Werkgebouw het Veem bestaat in 2021 alweer 40 jaar als succesvol (ex) kraakpand. Het werd een Rijksmonument op (bijna) eigen grond met de laagste huurprijs in Amsterdam een omstreken (Nederland
dus). Dat succes dankt het Veem aan de huidige Veemers, maar zeker ook aan zijn exen. Tijd om die in de schijnwerpers te zetten en daarmee te bedanken.

Tijd om van hen te leren.
Paul van Soomeren 11-11-2020