Wat je als bewoner in Amsterdam West ook wilt organiseren in je buurt, wij helpen je ideeën werkelijkheid te maken. Een kookworkshop, een buurtfeest, een filmfestival, een sportactiviteit, een middag voor kinderen of nog iets anders, het kan allemaal. Lees hieronder verder of ga direct door voor een digitale aanvraag op www.buurtbudget.amsterdam.nl. We zijn blij met je aanmelding!

Heb je een idee voor de buurt?

Heb je een plan of initiatief waar je omgeving van opvrolijkt en verbetert? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan horen wij dat graag. Wij helpen je op weg met de uitvoering en indien nodig wordt er financiële steun gegeven. Een project met sportieve inhoud, speciaal gericht op kinderen of juist op ouderen. Niets is te gek. Laat je creativiteit de vrije loop. Voldoet het project nog niet helemaal aan onderstaande spelregels, laat je dan niet uit het veld slaan. Vul het formulier alsnog in, dan neemt een medewerker contact met je op om het te bespreken en waar nodig aan te passen.

Kortom, heb je een idee voor de buurt?
Dan willen wij je de kans geven dit te realiseren!

Voorbeelden van initiatieven

bewonersinitiatief tekenles

Onze buurvrouw vindt het leuk om in de grond te wroeten en plantjes te stekken, maar heeft zelf geen tuin. Met haar groene vingers en een beetje buurtbudget van ons maakt ze van het buurthuis een groene oase. Ideeën voor het gezelliger maken van de Tagerijn of van je buurt of woonomgeving zijn altijd welkom! We ondersteunen je graag bij de realisatie van je idee. 

Op het van Beuningenplein is een groot schaakbord geplaatst door en voor de buurt.


Klik op de foto voor de reportage gemaakt door AT5.

De Week tegen Eenzaamheid is een landelijke actieweek waarin extra aandacht en bewustwording rondom eenzaamheid wordt gevraagd. Ook op TV zijn er programma’s over eenzaamheid en initiatieven om dat aan te pakken te zien. In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid verminderen begint met in contact komen.

In De Baarsjes noemen we dit liever de Week van de Verbinding en zijn er tal van activiteiten georganiseerd. De Week heeft plaatsgevonden van 29 september t/m 6 oktober 2019 en is afgesloten met een spetterend dansfeest in MidWest.
Veel bewoners en allerlei organisaties uit de buurt hebben meegedaan aan de activiteiten. Zo keerden de kabelbaantjes in de Jan Maijenbuurt terug, hét succes van vorig jaar, dat de huiskamers met elkaar verbindt. Op het plein zijn iedere ochtend verse broodjes gebakken door Buurtbakkerij de Eenvoud en met omwonenden genuttigd. Dat heeft geleid tot nieuwe, gezellige en onderlinge contacten.

Verder heeft er een o.a. knuffelconcert plaatsgevonden in Nieuw Vredenburgh, een Jeu de Boules toernooi in de Huiskamer van Rembrandt, een Theesalon special  in buurtkamer de Corantijn en een Dansestafette. De buurtlunch in de Hudsonhof is druk bezocht geweest door bewoners uit alle windstreken en mensen uit de buurt.

De wandelgroep uit de Tagerijn heeft een Wandeldriedaagse gehouden en heeft zich daarbij niet laten ontmoedigen door het regenachtige weer. N.b. wie wil, kan wekelijks op vrijdagmorgen meewandelen. Er wordt om 10.00 uur gestart bij de Tagerijn, waar men na een wandeling door de buurt en/of het Rembrandtpark om 11.00 uur weer terugkeert voor een gezamenlijke kop koffie of thee. Voor een impressie van de wandelgroep bekijk je de video.

VIDEO: ABC Alliantie – wandelgroep de Tagerijn

De video’s zijn gemaakt door Cees Hartman.

In heel West worden regelmatig buurtfeesten e.d. georganiseerd, met name (uiteraard) in de zomer. Ten tijde van de coronaperiode is daar even de klad ingekomen, maar toch is er best wat mogelijk. Een mooi recent voorbeeld is het Tegeltjesfestival, dat in de Chassébuurt heeft plaatsgevonden. Bewoners hebben een coronaproof buurtfeest georganiseerd, ondersteund door lokale ondernemers, ABC Alliantie Welzijn en stadsdeel West. Het is mooi weer geweest, er zijn hapjes en drankjes (met dank aan lokale ondernemers), gezelligheid, zomerse muziek, schminken, tegeltjeswijsheden en o.a. stoelyoga, een hiphopworkshop en karaoke.
Op 1,5 meter hebben bewoners elkaar weer eens getroffen in een ontspannen ambiance en is daarmee een geslaagde activiteit geworden! Bekijk hier de video van het Tegeltjesfestival op YouTube.

Spelregels & inschrijfformulier

spelregels bewonersinitiatief

Een bewonersinitiatief…

  • mag niet enkel gericht zijn op vermaak
  • mag geen commerciële doelstelling hebben
  • is niet van politieke aard
  • heeft betrekking op één of beide van de volgende punten:
    • Het leefbaar, schoon of veilig houden van de buurt. Denk hierbij aan thema’s als wonen, educatie, talentontwikkeling of gezondheid.
    • Het bevorderen en opbouwen van duurzame onderlinge contacten of netwerken in de buurt.

Regiegroep
De ingediende initiatieven worden beoordeeld door de regiegroep, die bestaat uit een groep betrokken buurtbewoners. Deze groep komt elke maand bij elkaar om de binnengekomen initiatieven te beoordelen. In coronatijd gebeurt de beoordeling digitaal. Je mag en kan je voorstel bij de regiegroep nader toelichten. Daarna hoor je of jouw initiatief kan worden uitgevoerd en -indien nodig- welk bedrag is toegekend.

Je aanvraag kun je doen door het digitale formulier in te vullen en op te sturen op https://buurtbudget.amsterdam.nl 

Na afloop van je initiatief wordt je gevraagd een (kort) verslag van je activiteit te maken. Dat kan aan de hand van deze vragen:


Spullenuitleen voor bewonersinitiatieven
Voor bewonersinitiatieven stellen we materiaal ter beschikking. Je kunt onder andere een aggregaat, geluidsinstallatie en partytenten lenen. Vervoer van en naar het depot in Westerpark is niet inbegrepen. Reserveer de spullen op tijd via de buurtwerkers uit jouw buurt. De contactgegevens vind je onderaan de pagina van jouw buurt, via de homepage.

Contact

headerfoto contact

Lukt het niet om jouw geplande activiteit uit te voeren?
Wil je hulp en advies bij het invullen van het formulier?
Heb je hulp nodig bij de planning, begroting en/of uitvoering?
Neem dan contact op met 
de buurtwerker in jouw buurt.

De Baarsjes:
Khadija Bouazza (Mercator- en Jan Maijenbuurt),
Jessica Melachris (DTG- en Chassébuurt), of
Wim Molenaar (Postjesbuurt),
Bos & Lommer: Peter de Haan
Oud-West: Tycho Filarski / Dorine Verheul
Westerpark: maak een afspraak

Contact

headerfoto contact

De Baarsjes:
Ranjit Budhu Lall (Mercator- en Jan Maijenbuurt),
Jessica Melachris (DTG- en Chassébuurt), of
Wim Molenaar (Postjesbuurt),
Bos & Lommer:
Peter de Haan
Oud-West:
Tycho Filarski / Dorine Verheul
Westerpark:

BEWONERSINITIATIEVEN

Woon je in stadsdeel West en heb je een buurtidee of wil je een activiteit organiseren? Dan kunnen wij je op weg helpen en ondersteunen. Onder andere bij het indienen van de aanvraag en bij het beheren van de financiën. Er is veel mogelijk, als het maar van betekenis is voor de buurtbewoners of de buurt. De aanvraag start met het invullen van een aanvraagformulier.

> Klik hier voor meer informatie

VRIJWILLIGE INZET

Je kunt als vrijwilliger het verschil maken en veel betekenen. De vrijwillige inzet is belangrijk voor de totstandkoming van activiteiten, het omkijken naar kwetsbare buurtbewoners, het openstellen van accommodaties en het uit kunnen voeren van buurtinitiatieven. En als vrijwilliger heb je zelf ook een leuke tijd, doe je ervaring op en ontmoet je collega vrijwilligers. Vanzelfsprekend kun je op ons rekenen om je op weg te helpen en om je te ondersteunen.

> Klik hier voor meer informatie

MANTELZORG

Zorgen voor een ander kan veel voldoening geven. Je bent mantelzorger als je langdurig onbetaald zorg verleent aan een naaste die een beperking heeft of langdurig lichamelijk of psychisch ziek is. Als mantelzorger help je op vele manieren; praktisch, sociaal en emotioneel. Dat kan zwaar en belastend zijn. Dan kan advies en ondersteuning vanuit ABC Alliantie helpen en verlichting geven. Naast individuele ondersteuning worden er activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd.

> Klik hier voor meer informatie